Bersama PemimpinPenghargaanSemasa

Majlis Penghargaan Mej Jen Dato’ Pahlawan (Dr) Borhan dan Mej Jen Dato’ (Dr) Mohammad Amirrudin Hamdan

MELAKA: Panglima Tentera Darat (PTD), Jen Tan Sri Dato’ Seri Zamrose Mohd Zain menjelaskan setiap pertemuan pasti ada perpisahan yang akan meninggalkan seribu satu pengalaman yang tidak akan dilupakan.

“Kita semua merasa kehilangan kerana bakal berpisah dengan dua pegawai kanan Tentera Darat yang dihormati dan dikagumi.

“Begitu banyak jasa dan bakti yang telah dicurahkan oleh kedua-dua pegawai kanan yang diraikan dan pelbagai pengalaman suka duka serta cabaran telah ditempuhi,” jelas PTD ketika ucapannya dalam Perbarisan Penghargaan Mej Jen Dato’ Pahlawan (Dr) Borhan Jasmin dan Mej Jen Dato’ (Dr) Mohammad Amirrudin Hamdan di Padang Kawad Institut Kesihatan Angkatan Tentera (INSAN) pada 6 Jan 2023.

Tambahnya lagi, mereka telah mendedikasikan banyak masa, tenaga dan keringat demi kepentingan perkhidmatan dengan penuh cekal dan tabah serta mempunyai sifat kepimpinan yang amat membanggakan.

Terdahulu, PTD menerima tabik hormat perbarisan berkekuatan seramai 12 pegawai dan 148 anggota Lain-Lain Pangkat (LLP) Kor Kesihatan Diraja (KKD) yang diketuai Lt Kol (Dr) Mohd Nazran Ramli dari Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan diiringi Pancaragam Pusat Kor Armor Diraja di bawah pimpinan Mej Zaifulazman Zainal Abidin.

Mej Jen Dato’ Pahlawan (Dr) Borhan Jasmin ditauliahkan di dalam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) pada 22 Ogos 1988 sebagai pegawai pergigian di dalam KKD dan telah berkhidmat selama lebih 34 tahun dalam pelbagai jawatan di peringkat pasukan mahupun formasi.

Manakala, Mej Jen Dato’ (Dr) Mohammad Amirrudin Hamdan memilih untuk bersara pilihan pada 21 Feb 2023 selepas berkhidmat selama 29 tahun 11 bulan yang ditauliahkan pada 12 Mei 1993 sebagai Pegawai Ikhtisas berpangkat Kapt (Dr) dalam KKD dengan kelulusan Ijazah Sarjana Muda Perubatan dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada tahun 1993.

Usai perbarisan, majlis diteruskan dengan sesi penyampaian cenderahati dan jamuan makan di Wisma Perwira KKD sebelum diakhiri dengan upacara Street Lining sebagai tanda penghormatan terhadap Mej Jen Dato’ Pahlawan (Dr) Borhan Jasmin dan Mej Jen Dato’ (Dr) Mohammad Amirrudin Hamdan.

Turut hadir, Pengerusi Kor Kesihatan Diraja, Lt Jen Dato’ (Dr) Zulkeffeli Mat Jusoh, Panglima Divisyen Ketiga Infantri Malaysia, Mej Jen Dato’ Rashidin Hashimi Ab Rashid, Pengarah Pergigian, Mej Jen Dato’ (Dr) Zulkifli Zainal Abidin, Timbalan Ketua Pengarah Perkhidmatan Kesihatan, Mej Jen Dato’ (Dr) Rosman Ab Rahman dan pegawai-pegawai kanan TD

Gambar: Pbt Mohammad Shukri Suhaimi & Pbt Muhammad Shafirin Mohd Radzi

 

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online