Bersama PemimpinPenghargaanSemasa

Perjalanan 43 Tahun Mendedikasikan Diri Demi Organisasi Tercinta

MELAKA: Selepas 43 tahun mencurah bakti dalam memastikan Tentera Darat (TD) terus ke hadapan, Panglima Tentera Darat (PTD) Ke-28, Jen Tan Sri Dato’ Seri Zamrose Mohd Zain diraikan dalam Perbarisan Tempur Penghargaan Panglima Tentera Darat di Padang Kawad Batalion Ke-17 Rejimen Askar Melayu Diraja (Para) (17 RAMD (Para)), Kem Terendak pada 3 Feb 2023.

“Keupayaan Briged Ke-10 (Para) (10 Bgd (Para)) dibangunkan dengan pendekatan yang digariskan dalam pelan strategik Army4NextG iaitu melalui Blue Print Way Foward Capability 10 Bgd (Para) dan Infra.

“Hala tuju yang direncanakan ini bertujuan untuk mengekalkan relevansi trup TD selain dapat meningkatkan keberkesanan, kesiapsiagaan dan kemampuan 10 Bgd (Para) untuk terus menyokong usaha-usaha pertahanan,” ujar PTD.

Terdahulu, perbarisan ini dimulakan dengan pemeriksaan ke atas Kawalan Kehormat Utama (KKU) dan diikuti perbarisan berkonsepkan Perbarisan Tempur Battle Group Task Force Thunderbolt terdiri daripada empat Leading Para Battle Group dan Follow Up Para Battle Group iaitu gabungan Pasukan Infantri Para bersama elemen-elemen afiliasi daripada ketumbukan 10 Bgd (Para) sebagai Pasukan Aturgerak Cepat (PAC) ATM.

Selepas tamat perbarisan, turut diadakan jamuan makan serta penyampaian sumbangan kebajikan kepada enam warga 10 Bgd (Para) yang terdiri daripada anggota dan ahli keluarga di perkarangan Kompeni Delta 17 RAMD (Para) sebelum diakhiri dengan acara menandatangani Buku Lawatan.

Dalam majlis penghargaan yang sama, turut diadakan majlis makan malam penghargaan di Wisma Perwira Rejimen Pertama Artileri Diraja (Para) (1 RAD (Para)).

Turut hadir, Panglima Divisyen Ketiga Infantri Malaysia, Mej Jen Dato’ Rashidin Hashimi Ab Rashid, Asisten Ketua Staf Sumber Manusia, Mej Jen Azhan Hj Md Othman, Komander Artileri Divisyen 3 Divisyen, Brig Jen Norazman Ismail dan pegawai-pegawai kanan TD.

Gambar: Pbt Muhammad Shafirin Mohd Radzi & Pbt Tuan Mohammad Farizal Tuan Dir

 

Artikel Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

bonus new member

sicbo online